Kindbehartiger

         

De Kindbehartiger is iemand die er speciaal is voor jou wanneer jouw ouders uit elkaar gaan of al een tijdje uit elkaar zijn.
De Kindbehartiger is er om te luisteren naar jouw stem. Als kind heb jij eigen gedachtes over de scheiding van jouw ouders en heb jij het recht om jouw gevoelens en wensen te delen. Het is fijn wanneer dit kan met iemand die er voor jou is en kennis heeft van alles wat er bij een scheiding komt kijken. Dit is de rol van de Kindbehartiger.

Jouw ouders zijn eigenlijk altijd verantwoordelijk voor jou. Omdat de scheiding voor jouw ouders zelf vaak ook moeilijk is, kan het lastig zijn om goed te luisteren naar jou. Het kan voor jou ook lastig zijn om met jouw ouders in gesprek te gaan en aan te geven wat je echt wilt. Soms weet je ook niet wat jullie allemaal te wachten staat. Of misschien ben je bang om (één van) je ouders te kwetsen of heb je geen zin om met je ouders te praten. Wij kunnen jou dan helpen.

Bekijk de informatiefilm hier

De ondersteuning van een Kindbehartiger biedt jou:

 • Een luisterend oor en iemand die naast jou kan staan;
 • Hulp om jouw wensen helder te krijgen;
 • Hulp om jouw wensen ook uit te spreken naar jouw ouders, maar ook naar anderen zoals naar de advocaten van jouw ouders en de rechter. We leggen je dat allemaal uit.
 • Hulp bij alle gevoelens die bij een scheiding komen kijken en hoe hiermee om te gaan;
 • Uitleg aan jouw ouders over de manier waarop zij met elkaar praten en hoe dit is voor jou;

Wanneer kan een Kindbehartiger helpen?
Een Kindbehartiger kan op verschillende momenten helpen:

 • Wanneer jij net weet dat jouw ouders uit elkaar gaan.
 • Of wanneer zij al een tijdje uit elkaar zijn, maar jij ergens tegenaan loopt of vragen hebt.
 • Of wanneer jouw ouders een juridische procedure starten. Jouw stem verdient ook een plek, het liefst zo vroeg mogelijk.
 • Als jij bent uitgenodigd voor een kindgesprek bij de rechter, dan kan de Kindbehartiger jou op dit gesprek voorbereiden, met jou meegaan en jou opwachten. Dat biedt een steun in de rug. Ook kan de Kindbehartiger, wanneer jij niet wilt gaan, jou helpen zodat jouw mening wel op tijd wordt meegenomen. Dit doen wij via een verslag en advies.
 • Een Kindbehartiger kan ook helpen wanneer een ouder door de scheiding uit beeld is geraakt en het nodig is om het contact weer op te bouwen.
 • Ook jaren na de scheiding kan de Kindbehartiger er voor jou zijn. Soms voel jij je plotseling verdrietig of boos door wat er vroeger is gebeurd en is ondersteuning krijgen fijn. Ook dan is de Kindbehartiger er voor jou.

Contact
Weet dat er voor de ondersteuning vanuit mij als Kindbehartiger toestemming nodig is van gezaghebbende ouders in ieder geval totdat jij 16 jaar bent. Bel mij op 06-10167716 of stuur een e-mail naar info@depraktijkvanfemke.nl. Dan kijk ik samen met jou wat ik kan doen, ook wanneer jij jonger bent. Ik denk graag met jou mee.

Deze website is onderdeel van De Praktijk van Femke.

Social Media